Inloggen

DutchEnglishFrenchGermanNorwegianPolishSpanishSwedish

AANKOOPKOSTEN

Aankoopkosten van een bestaande woning in Spanje

Bij de aankoop van een bestaande woning dien je registratiebelasting te betalen. Dit wordt de ‘Impuesto de Transmisión Patrimonial’ genoemd. Het tarief van deze belasting varieert per regio en ligt tussen de 6% en 10% van het aankoopbedrag. In de Costa Blanca en Costa Calida betaal je 10% registratiebelasting op de aankoopprijs van de woning.

Aankoopkosten van een nieuwbouwwoning in Spanje

Bij aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje dien je rekening te houden met volgende kosten:

– BTW, in Spanje IVA genoemd

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje betaal je geen registratiebelasting maar BTW of IVA ‘Impuesto sobre el Valor Añadido’. Op heden bedraagt het btw-tarief 10% op de aankoopprijs van je privéwoning en 21% op commercieel vastgoed of percelen.

– Het zegelrecht, eerste gebruik en inschrijving van een woning

Daarnaast betaal je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje ook een zegelrecht of ‘Impuesto de Actos Jurídicos Documentados’. Op heden bedraagt dit In de Comunidad Valenciana 1,50% op de aankoopprijs en waarde vermeld in de aankoopakte. Dus koop je een nieuwbouwwoning in de Comunidad Valenciana? Dan betaal je 10% BTW en 1,50% zegelrecht.

– Het ereloon van een advocaat in Spanje

De werkwijze van een notaris in Spanje is niet vergelijkbaar met de taken en verplichtingen van een notaris in België of Nederland. Dit betekent dat de Spaanse notaris geen advies geeft en dat hij de woning niet op mogelijke gebreken controleert. Hierdoor is het aangeraden om je te laten begeleiden door een advocaat of gestor bij de aankoop van je vastgoed in Spanje, een advocaat of gestor behartigt je belangen en stelt de contracten op en kijkt deze na op alle vereiste verplichtingen. Ook kan je een volmacht verlenen om alle formaliteiten in uw naam te regelen, zoals het verkrijgen van een NIE nummer of de vertegenwoordiging voor de notaris. Het ereloon van de advocaat of gestor bedraagt gemiddeld 1% van de aankoopprijs van de woning maar via onze diensten en samenwerking met Nederlandssprekende advocate en gestor ter plaatse kunnen wij onze klanten een speciaal tarief aanbieden.

Andere kosten voor de koper

U dient als koper ook rekening te houden met volgende kosten met betrekking tot notaris, het kadaster, het register en aansluiting van de nutsvoorzieningen.

  • De notaris: de kosten van een notaris in Spanje zijn afhankelijk van de aankoopsom die in de notariële akte wordt vermeld.
  • Het kadaster: de inschrijvingskosten in het ‘Registro de la Propiedad’, ofwel het kadaster, bedragen 0,3% tot 0,7% van de aankoopsom naargelang waar de woning gelegen is.
  • Het eigendomsregister: het is belangrijk om je woning in te schrijven in het eigendomsregister, zo ben je zeker dat er geen problemen kunnen ontstaan bij een latere verkoop of bij de afwikkeling van een nalatenschap.
  • Aansluiting van nutsvoorzieningen: om water en elektriciteit te kunnen aansluiten heb je een vergunning nodig of ‘Licencia de Primera Ocupación’. Dit attest bevestigt dat je woning bewoonbaar is en voldoet aan de verplichte woonnormen.
  • Samengevat dien je rekening te houden met ongeveer 14% aankoopkosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning en 13% kosten bij aankoop van een bestaande woning in Spanje.

Contact opnemen

Heeft u een vraag over ons woningaanbod in de Costa Blanca of Costa Cálida? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Compare listings

Vergelijken
Chat