Inloggen

DutchEnglishFrenchGermanNorwegianPolishSpanishSwedish

JAARKOSTEN

Jaarkosten als eigenaar

Bij deze een woordje uitleg over de kosten en belastingen die in aanmerking komen voor u als niet resident in Spanje.

Jaarlijkse Belastingen

Als niet-resident krijgt u te maken met enkele belastingen die u verplicht bent jaarlijks aan te geven en te betalen.

  • Onroerend goed belasting: “Impuesto sobre bienes inmeubles” of “IBI” genoemd in Spanje. Deze belasting betaalt aan u aan de gemeente waar de woning gevestigd is deze belasting verschilt per gemeente.
  • Vermogensbelasting: “Impuesto extraordinario sobre el patrimonio” Deze belasting betaalt u aan de staat en wordt enkel geheven als uw bezit boven de € 700.000 bedraagt.
  • Inkomstenbelasting: “Impuesto sobre la renta de las personas fiscas” of “IRPF” Deze belasting betaalt u ook aan de staat.

De twee laatste belastingen zijn afhankelijk van bepaalde factoren. Het is dus niet mogelijk om het exacte bedrag of percentage hiervan te noemen, dit kan uiteraard door onze samenwerkende gestoria berekend worden. De drie belastingen samen komen neer op maximaal 0,5% van de koopsom per jaar en worden dus gerelateerd aan de kadastrale waarde van de woning.

Andere kosten

  • De plaatselijke belastingen: “Tasas”. Deze worden opgelegd voor bijvoorbeeld het ophalen van huisvuil, riolering enz. De bedragen zijn doorgaans ongeveer 60 – 110 per jaar volgens de gemeente en volgens de regio, in sommige gemeentes worden deze kosten mee verwerkt in de waterrekening.
  • Kosten voor de vereniging van eigenaren: Als u in het bezit bent van een appartement of een woning die binnen een vereniging valt dan zullen er gemeenschappelijke kosten zijn. Ze zijn afhankelijk van de grootte van het complex, de voorzieningen en de inbegrepen kosten zoals de verzekeringen, onderhoud, lift, conciërge enz.
  • Kosten voor elektriciteit en water: Deze zijn uiteraard afhankelijk van uw of uw huurders hun verbruik. Het vastrecht voor water en elektriciteit bedraagt ongeveer € 40 per maand.Een gedeelte van het verbruik is hier al bij inbegrepen, let wel op met gebruik van uw airco, bij verhuring raden wij ten stelligste aan om een meter te plaatsen zodat u niet voor vervelende rekeningen komt te staan.

Opgelet, in Spanje ligt het initiatief voor veel zaken bij u als eigenaar en niet bij de overheid, u dient zelf te zorgen dat u op tijd uw verplichte belastingen betaalt. U krijgt nergens een aanslag of een herinnering voor, u bent zelf verantwoordelijk om op tijd deze betalingen uit te voeren.

Wij raden u aan om voor de afhandeling van deze en andere formaliteiten een gestor of een administratiekantoor in de hand te nemen. Voor een klein bedrag regelen zij al dit soort zaken op jaarbasis voor u. Wij werken samen met een meertalige gestor die deze zaken voor u kan behartigen.

Contact opnemen

Heeft u een vraag over ons woningaanbod in de Costa Blanca of Costa Cálida? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Compare listings

Vergelijken
Chat